Domain(Alan Adı) ?
Domain web sitesinin tanımlandığı ve ulaşıldı isimdir. Şu ana kadar bilinenler .com .net .org gibidir fakat alan adları idaresi bunları yereli bulmamış ve .info .biz ve .museum gibi alan adları çıkartmıştır.
Alan Adları kesinlikle satın alınamaz.Sadece kiralanır 1 ila 100 yıl arasında.
Domainler sonlarındaki .com .net ve .org gibi uzantılara göre sınıflandırılır
.com---- ticari amaç için kurulan siteler için kullanılır
.net---- network açılımıdır. bilgilendirme we internet hakındaki ticari amaclı siteler içindir
.org--- ise ticari amaç gütmeyen sitelerdir.
Her ülkeye göre domain adları vardır
Türkiyede .com.tr org.tr --- yani .tr uzantılı alan adları alınabilir.
Domain" terimi Türkçe'ye "alan adı" olarak çevrilmiştir.
Domain (alan adı) sizin, yada sizin sahibi olduğunuz şirketin İnternette olan kurumsal kimliğidir.
İnternet sitesi sahibi olabilmek için alanadına (domain) başvurduğunuzda size bir IP numarası verilir. İnternet sitelerinin çalışma mantığı tescil edilen isim ile o ismin çalıştığı sunucunun IP adresinin eşleşmesi sonucunda sunucuda ilgili siteye ait dosyaların tarayıcı ekranına aktarılması şeklindedir. Her internet sitesinin 92.42.39.88 gibi IP adresi bulunmaktadır.
Örnek olarak www.3w.com.tr adresimizin Ip adresi(numarası) 92.42.39.88 ' dir.
Alanadı (Domain) IP adreslerine bağlı sitelerin görünen isimleridir.
Yani bizler internet tarayıcımızın adres çubuğu kısmına alanadımızı (domain) yazdığımızda ilgili ismin bağlı olduğu IP adresine bağlantı kurulur.
Domain kavramını Kişisel telefonunuza benzetebilirsiniz.
Örnek olarak:
Herhangi bir arkadaşınızı aramak için herseferinde numara girişi yapmazsınız.Adres defterine kayıt edersiniz örnek olması amacıyla Ertuğrul ismini kullanalım. Arkadaşınız Ertuğrul'u aramak için adres defterinden ismini seçerek ara demeniz yeterli olur.Domain kavramı ve adres defteri(rehber) kavramı arasındaki makinesel mantık aynıdır.
Domain kavramı bu şekilde hafızamızda kalması güç olan Ip numaralarının yerine daha kolay bir kullanım için yapılmış protokoldür.
Domain diye bir kavram olmasaydı www.3w.com.tr için herseferinde "92.42.39.88" ve google için "74.125.67.100" yazmanız gerekli olacaktı.
Domain isimlerinin kullanılmış olması sayesinde Ip kavramı tam olarak makinalar arası iletişim olarak kullanılır olmuştur.
Uluslararası Domainler (Global TLD)
Bu tip domain alanları ABD'de bulunan ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınmaktadır.Bu domain alanları için ilk başvuru yapan O alanı alır mantığı(kuralı) geçerli olmaktadır.
Bu ne anlam ifade eder?
Sizin veya size ayit bir şirkete uygun Domain Name'i sizden önce eğer birisi başvurmamışsa(almamışsa) Bu domaine siz kayıt olabilirsiniz.Şayet herhangi birisi sizden önce bu domaine başvurmuşsa bu alan adını alamazsınız.Farklı bir domain name bakmanız gereklidir.
Bu tür domainlerin bir diğer özelliği ise başvuru yaptığınızda(aldığınızda) herhangi bir belge istenmemesidir.
Akılınıza gelen ve günlük hayatta kullandığınız kelime öbekleri domain name olarak kullanabilirsiniz(şehir,bölge,ünlü veya kendi isminiz gibi).
Uluslar arası domainler ise uzantılarına göre sınıflandırılırlar;
En çok bilinen uzantılar: .com, .com.tr , .net ve . org'tur.
Coğrafi veya yerli domainler
Bu domain alanlarında uluslar arası domainler gibi aynı uzantılar kullanılır. İki kavram arasında ki fark Coğrafi veya yerli domainler de tescil edilen ülkenin internet takısı domain adresinin sonuna eklenir. Örnek olarak domaini Türkiye’den
almışsanız domainin sonuna Türkiye’nin internet uzantısı olan .tr eklenir. Bu tür domainlerin tescil işlemlerini
Türkiye’de ODTÜ yürütmektedir. Yerli domainlerin uluslar arası domainlerden farklı olarak ilk başvuran alır kuralı yoktur. Ayrıca ODTÜ elinde bulundurduğu yekli ile com.tr, k12.tr ve gen.tr gibi uzantılı domainlerden de tescil etmektedir.
Sub Domain
Domain aldınız ve farklı katagorilerde bölümler oluşurmak istiyosunuz o zaman sub doamin yardımınıza yetişir sub domain ler alan adlarının önüne istediğiniz ismi getirerek oluşturduğunuz kendinize özel domainlerdir mesela
test.3w.com.tr